Moda na zdrowe odżywianie cały czas trwa. Zdrową żywność możemy znaleźć wszędzie – w sklepach, restauracjach, Internecie. Do tego tzw. „super jedzenia” należą coraz popularniejsze  nasiona szałwii hiszpańskiej – znane głównie jako nasiona chia, które już na stałe zagościły w jadłospisie osób chcących żyć fit. Szczególnie popularne są puddingi z ich dodatkiem. Wydaje się jednak zdobycie ul;ubionego deseru z tym dodatkiem nie będzie już takie proste.

Faktem jest, że nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w wiele substancji odżywczych kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, białko, błonnik i wiele innych. Badania wykazują, że działają one całkiem pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy oraz cukrzycę. Właśnie dzięki bogactwu zastosowań stał się taki popularny. Nasiona chia dodawane są do deserów, pieczywa, płatków i wiele innych.

Dobiegają do nas jednak informacje, iż Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie, dotyczące popularnych nasion. Brzmi on, że:  „Do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w Unii Europejskiej nasion chia w jogurtach i deserach, produkty te nie mogą być sprzedawane”. Powodem tego całego zamieszania ma być ich szkodliwość dla organizmu, po spożyciu w zbyt dużych ilościach. Warto jednak zaznaczyć, że nie ma żadnych ogólnodostępnych, oficjalnych badań potwierdzających tę tezę. Oczywiście, można znaleźć informacje dotyczące tego, że nadmiar nasion szałwii hiszpańskiej może źle wpływać na krzepnięcie krwi. Nie są to jednak żadne oficjale badania. Nasiona chia działają w wielu kwestiach pozytywnie na nasze zdrowie. Czy więc jednocześnie mogą być szkodliwe? Oczywiście. Niemal każdy produkt spożywany w nadmiarze, może mieć zły wpływ na nasz organizm.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Zdrowie i Uroda

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Jak wpływ pandemii COVID-19 zmienił branżę wypożyczania sprzętu budowlanego?

Pandemia COVID-19 znacząco wpłynęła na wiele sektorów gospodarki, w tym na branżę wypożycz…