Danie jednogarnkowe z dynią i morelami

Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki na 4 porcje: 500 g mostka wołowego 3 tyzki oleju słonecznikowego ‚ łyżka przecieru pomidorowego ‚ i 1/21 bulionu wołowego, dynia hokkaido (ok. 1 i 1/2 kg) 100 g suszonych moreli ” 2 pęczka szczypiorku 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki wielkości kęsa. W bryt-fance rozgrzać olej słonecznikowy, wrzucić mięso i mieszając, podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i całość zasmażyć. Następnie wlać bulion wołowy, zagotować i dusić ok. 2 godzin. Dynię hokkaido dokładnie oczyścić, usuwając nasiona oraz włókna i pokroić na kawałki (nie trzeba obierać). Morele przepołowić. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Ok. 20 minut przed końcem gotowania do potrawki dołożyć dynię. Gotować ok. 10 minut, po czym dodać 2/3 szczypiorku i suszone morele. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody, wlać do sosu i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Danie podawać posypane resztą szczypiorku. Można serwować z pieczywem.

Gorąca czekolada z Whisky

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki na 4 porcje (po ok. 300 ml):

  • 1 litr mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady 200 g kremówki 4 łyżki whisky karmelowej kakao do posypania

50 ml mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Pozostałe mleko podgrzać. Czekoladę posiekać, wrzucić do ciepłego mleka i, mieszając, rozpuścić. Kiedy czekolada się rozpuści, dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i zagotować. Natychmiast zdjąć garnek z ognia i krem przelać do szklaneczek. Kremówkę ubić i rozłożyć na czekoladzie. Całość skropić whisky i posypać kakao.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Po godzinach

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Jaki dioptromierz wybrać?

Dioptromierze Obecnie sprzęt optyczny jest niezwykle nowoczesny oraz także spełnia oczekiw…