Pikantna potrawka z Fasolą

Czas przygotowania: 2 godziny + oczekiwanie Składniki na 4-6 porcji: 200 g czarnej fasoli 4 cebule, 3 ząbki czosnku 4 pomidory, 40 g smalcu 500 g łopatki wieprzowej bez kości, 1 łyżka mąki 2 łyżki papryki w proszku, 500 ml bulionu warzywnego, 1 puszka kukurydzy, 2 łyżki oleju 3 duże czerwone papryki chili, 150 g kiełbasy chorizo 250 g ryżu jaśminowego, 2 gałązki natki pietruszki

3 czerwone papryki, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 12 plastrów bekonu, sól, pieprz

Fasolę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Następnego dnia cebule pokroić w paski. Czosnek posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W brytfance rozgrzać smalec. Wrzucić mięso, podsmażać ok. 5 minut. Dodać cebulę, czosnek, paprykę w proszku, przecier pomidorowy i pomidory. Dusić ok. 10 minut. Mięso oprószyć mąką i zasmażyć. Wlać bulion i gotować ok. 2 godzin, od czasu do czasu mieszając. Papryki pokroić w paski. Kukurydzę i fasolę osączyć na sicie. Chili drobno posiekać. Chorizo pokroić w plastry. Ok. 30 minut przed końcem gotowania do garnka dodać paprykę, chili, kukurydzę, fasolę i chorizo. Doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować. Na oleju podsmażyć bekon. Potrawkę podawać z ryżem i bekonem. Udekorować natką pietruszki.

Cielęcina z jabłkiem

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki na 4 porcje: 2 jabłka, 20 g masła 4 cienkie sznyde cielęce (po ok. 125 g), 100 ml cydru 150 g kremówki 4 gałązki tymianku sól, pieprz

Jabłka obrać, przekroić na 4 części i usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki owoców pokroić w cienkie cząstki. Sznycle umyć, osuszyć i przekroić na pół. Każdy kawałek mięsa włożyć między 2 kawałki folii i rozbić. Na patelni rozgrzać masło. Smażyć sznycle, obracając, po 3-4 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Plastry jabłek wrzucić na tłuszcz po smażeniu mięsa i podsmażyć. Wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Na tę samą patelnię wlać cydr i podgrzać. Dołożyć śmietanę, wymieszać i gotować ok. 10 minut. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Tymianek umyć, osuszyć i posiekać. Mięso, tymianek oraz jabłka dodać do sosu. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Krótko podgrzać i podawać.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Po godzinach

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Jak wpływ pandemii COVID-19 zmienił branżę wypożyczania sprzętu budowlanego?

Pandemia COVID-19 znacząco wpłynęła na wiele sektorów gospodarki, w tym na branżę wypożycz…