Pikantna potrawka z Fasolą

Czas przygotowania: 2 godziny + oczekiwanie Składniki na 4-6 porcji: 200 g czarnej fasoli 4 cebule, 3 ząbki czosnku 4 pomidory, 40 g smalcu 500 g łopatki wieprzowej bez kości, 1 łyżka mąki 2 łyżki papryki w proszku, 500 ml bulionu warzywnego, 1 puszka kukurydzy, 2 łyżki oleju 3 duże czerwone papryki chili, 150 g kiełbasy chorizo 250 g ryżu jaśminowego, 2 gałązki natki pietruszki

3 czerwone papryki, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 12 plastrów bekonu, sól, pieprz

Fasolę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Następnego dnia cebule pokroić w paski. Czosnek posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W brytfance rozgrzać smalec. Wrzucić mięso, podsmażać ok. 5 minut. Dodać cebulę, czosnek, paprykę w proszku, przecier pomidorowy i pomidory. Dusić ok. 10 minut. Mięso oprószyć mąką i zasmażyć. Wlać bulion i gotować ok. 2 godzin, od czasu do czasu mieszając. Papryki pokroić w paski. Kukurydzę i fasolę osączyć na sicie. Chili drobno posiekać. Chorizo pokroić w plastry. Ok. 30 minut przed końcem gotowania do garnka dodać paprykę, chili, kukurydzę, fasolę i chorizo. Doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować. Na oleju podsmażyć bekon. Potrawkę podawać z ryżem i bekonem. Udekorować natką pietruszki.

Cielęcina z jabłkiem

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki na 4 porcje: 2 jabłka, 20 g masła 4 cienkie sznyde cielęce (po ok. 125 g), 100 ml cydru 150 g kremówki 4 gałązki tymianku sól, pieprz

Jabłka obrać, przekroić na 4 części i usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki owoców pokroić w cienkie cząstki. Sznycle umyć, osuszyć i przekroić na pół. Każdy kawałek mięsa włożyć między 2 kawałki folii i rozbić. Na patelni rozgrzać masło. Smażyć sznycle, obracając, po 3-4 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Plastry jabłek wrzucić na tłuszcz po smażeniu mięsa i podsmażyć. Wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Na tę samą patelnię wlać cydr i podgrzać. Dołożyć śmietanę, wymieszać i gotować ok. 10 minut. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Tymianek umyć, osuszyć i posiekać. Mięso, tymianek oraz jabłka dodać do sosu. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Krótko podgrzać i podawać.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Po godzinach

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Surowce do wyrobu pasz dla zwierząt hodowlanych

Do produkcji pasz dla zwierząt hodowlanych wykorzystuje się surowce pochodzenia roślinnego…