Poniższe przepisy są na chrupiącą pizzę – zrób to sam.

1. Przygotuj ciasto dodając do miski mąkę, drożdże i sól i wymieszaj rękoma. Dodaj wodę do mieszanki i ugniataj ją na powierzchni przez około 8-10 minut, aż uzyskasz gładką kulę ciasta.

2. Kulę ciasta włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą lub włożyć do czystego ręcznika kuchennego, położyć na niej kilka poduszek i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny na czas przygotowania nadzienia.

3. Wyjmij ciasto z ciepłego miejsca i podziel na dwie kulki, jedną na spód pizzy, a drugą na zapasowe ciasto. Rozwałkuj pierwszą kulkę na cienką warstwę, dodaj dodatki, takie jak sos, ser i inne składniki, takie jak pepperoni lub oliwki, jeśli chcesz, a następnie zwiń z jednej strony na drugą (jak zwijanie chleba), aż

Przepis na ciasto na pizzę z drożdżami

W tej części dowiesz się, jak zrobić ciasto na pizzę. Jest to prosty przepis, który można wykorzystać do różnych przepisów.

Składniki:

– 2 szklanki mąki

– 1 łyżka cukru

– 1 opakowanie drożdży

– ½ łyżeczki soli

– ¾ szklanki ciepłej wody

https://bit.ly/4b85Bx1

Bezglutenowe ciasto do pizzy

Bezglutenowe ciasto na pizzę to dobra alternatywa dla osób nietolerujących glutenu. Mogą cieszyć się tym samym smakiem i konsystencją, jakie uzyskałyby ze zwykłego ciasta na pizzę.

Składniki bezglutenowego ciasta na pizzę to mąka ryżowa, mąka z tapioki, jajka, oliwa z oliwek, sól i woda. Proces robienia bezglutenowego ciasta na pizzę jest podobny do robienia zwykłego ciasta na pizzę. Należy jednak pamiętać, że drożdże w pizzy bezglutenowej różnią się od drożdży w tradycyjnej pizzy, ponieważ nie zawierają glutenu.

Podstawowy przepis na pełnoziarnistą pizzę

Podstawowy przepis na pizzę pełnoziarnistą jest nieco bardziej skomplikowany niż typowa pizza z białej mąki. Mąka pełnoziarnista, drożdże i sól to jedyne składniki, które się różnią.

Aby zrobić spód pełnoziarnisty, użyj 1 szklanki mąki pełnoziarnistej i 1 łyżeczki drożdży. Dodaj również trochę soli do mieszanki, około 3/4 łyżeczki powinno wystarczyć. Połącz wszystkie te składniki w misce i mieszaj je razem, aż uformują się w ciasto. Jeśli masz czas, pozwól ciastu rosnąć przez godzinę lub dwie, zanim upieczesz je w piekarniku w temperaturze 350 stopni Fahrenheita na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej sprayem do gotowania.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Po godzinach

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Jak wpływ pandemii COVID-19 zmienił branżę wypożyczania sprzętu budowlanego?

Pandemia COVID-19 znacząco wpłynęła na wiele sektorów gospodarki, w tym na branżę wypożycz…