Likier miodowy

Czas przygotowania: 20 minut + oczekiwanie

Składniki na 2 butelki (po ok. 275 ml):

  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego 500 ml soku jabłkowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 ziarna kardamonu
  • 2 ziarna ziela angielskiego 80 g miodu 150 ml wódki

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wydrążyć miąższ. Cukier trzcinowy skarmelizować w garnku. Wlać sok jabłkowy i gotować ok. 10 minut. Dodać miąższ wanilii, cynamon, kardamon, ziele angielskie i miód. Gotować tak długo, aż miód się rozpuści. Stale mieszając, wlać wódkę. Garnek zdjąć z ognia. Gorący likier ostrożnie przelać przez sitko, a następnie wlać do wyparzonych butelek. Do każdej butelki włożyć po 1/2 wydrążonej laski wanilii. Zakręcić i odstawić na min. 24 godziny.

Gruszki z anyżową nutą

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki na 4 porcje: 1 cytryna, 6 gwiazdek anyżu 300 ml białego wina riesling 1 opakowanie cukru wanilinowego 200 g miodu, 175 g cukru 4 dojrzałe (ale nie za miękkie) gruszki 4 małe kulki lodów waniliowych.

Cytrynę przepołowić i wycisnąć sok. Wino, ok. 700 ml wody, sok z cytryny, anyż, cukier, cukier wanilinowy i miód umieścić w wysokim garnku. Zagotować. Gruszki obrać i wrzucić do gorącej zalewy. Od czasu do czasu obracając, gotować ok. 20 minut (nie doprowadzać do wrzenia!). Odlać ok. 500 ml zalewy i gotować ok. 20 minut do powstania syropu, a następnie ostudzić. Gruszki i resztę zalewy ostudzić. Owoce ułożyć na talerzykach. Polać syropem i dołożyć po kulce lodów waniliowych. Można udekorować gwiazdkami anyżu.

Ciasteczka czekoladowe

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki na 12 sztuk: 300 g gorzkiej czekolady 200 g masła, 4 jajka + 4 żółtka 60 g cukru + 3 łyżki 4 łyżki mąki 200 g śmietany kakao do posypania.

Czekoladę połamać na małe kawałki i wraz z masłem przełożyć do garnka. Podgrzewać, stale mieszając, aż czekolada i masło się roztopią i połączą. Zdjąć z ognia. Jajka ucierać ok. 5 minut z żółtkami i 60 g cukru. Do masy jajecznej wlać czekoladę, a następnie wsypać mąkę. Całość dokładnie połączyć. Formę do muffinów (na 12 sztuk) posmarować tłuszczem i posypać cukrem. Przelać ciasto i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 10-12 minut w temp. 175°C. Pozostały cukier ucierać ok. 3 minut ze śmietaną. Muffiny wyjąć z piekarnika. Podawać ze śmietaną posypane kakao.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Po godzinach

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Kompresor tłokowy – zasada działania i rodzaje

Kompresory tłokowe to uniwersalne urządzenia. Dzięki temu są powszechnie stosowane zarówno…