Likier miodowy

Czas przygotowania: 20 minut + oczekiwanie

Składniki na 2 butelki (po ok. 275 ml):

  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego 500 ml soku jabłkowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 ziarna kardamonu
  • 2 ziarna ziela angielskiego 80 g miodu 150 ml wódki

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wydrążyć miąższ. Cukier trzcinowy skarmelizować w garnku. Wlać sok jabłkowy i gotować ok. 10 minut. Dodać miąższ wanilii, cynamon, kardamon, ziele angielskie i miód. Gotować tak długo, aż miód się rozpuści. Stale mieszając, wlać wódkę. Garnek zdjąć z ognia. Gorący likier ostrożnie przelać przez sitko, a następnie wlać do wyparzonych butelek. Do każdej butelki włożyć po 1/2 wydrążonej laski wanilii. Zakręcić i odstawić na min. 24 godziny.

Gruszki z anyżową nutą

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki na 4 porcje: 1 cytryna, 6 gwiazdek anyżu 300 ml białego wina riesling 1 opakowanie cukru wanilinowego 200 g miodu, 175 g cukru 4 dojrzałe (ale nie za miękkie) gruszki 4 małe kulki lodów waniliowych.

Cytrynę przepołowić i wycisnąć sok. Wino, ok. 700 ml wody, sok z cytryny, anyż, cukier, cukier wanilinowy i miód umieścić w wysokim garnku. Zagotować. Gruszki obrać i wrzucić do gorącej zalewy. Od czasu do czasu obracając, gotować ok. 20 minut (nie doprowadzać do wrzenia!). Odlać ok. 500 ml zalewy i gotować ok. 20 minut do powstania syropu, a następnie ostudzić. Gruszki i resztę zalewy ostudzić. Owoce ułożyć na talerzykach. Polać syropem i dołożyć po kulce lodów waniliowych. Można udekorować gwiazdkami anyżu.

Ciasteczka czekoladowe

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki na 12 sztuk: 300 g gorzkiej czekolady 200 g masła, 4 jajka + 4 żółtka 60 g cukru + 3 łyżki 4 łyżki mąki 200 g śmietany kakao do posypania.

Czekoladę połamać na małe kawałki i wraz z masłem przełożyć do garnka. Podgrzewać, stale mieszając, aż czekolada i masło się roztopią i połączą. Zdjąć z ognia. Jajka ucierać ok. 5 minut z żółtkami i 60 g cukru. Do masy jajecznej wlać czekoladę, a następnie wsypać mąkę. Całość dokładnie połączyć. Formę do muffinów (na 12 sztuk) posmarować tłuszczem i posypać cukrem. Przelać ciasto i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 10-12 minut w temp. 175°C. Pozostały cukier ucierać ok. 3 minut ze śmietaną. Muffiny wyjąć z piekarnika. Podawać ze śmietaną posypane kakao.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Po godzinach

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Dlaczego warto postawić na profesjonalny skup aut?

Generalnie nie brakuje Polaków, którzy co jakiś czas zmieniają samochody na nowsze modele.…