Kwasek cytrynowy obecny jest w wielu produktach spożywczych. Pełni on bowiem rolę regulatora kwasowości, ale także jest przeciwutleniaczem. Warto jest wiedziec, że środek ten ma również inne zastosowanie. Może choćby pełnić rolę środka czyszczącego.

Czym jest kwasek cytrynowy?

Kwas cytrynowy (oznaczany symbolem E330) jest organicznym związkiem chemicznym. Należy do grupy hydroksykwasów karboksylowych. Jak wspomniano, jest on składnikiem wielu produktów spożywczych. Ma przede wszystkim działanie konserwujące i pełni rolę regulatora kwasowości. Co ważne, kwas ten swoje zastosowanie ma także w branży kosmetycznej. Ma on bowiem właściwości czyszczące, myjące oraz odkamieniające.

Szerokie zastosowanie

Sam kwas cytrynowy jest naturalnym kwasem organicznym. W małych ilościach obecny jest w niemal wszystkich żywych organizmach. Odpowiedzialny jest za proces uwalniania energii ze składników pożywienia. Poza tym kwasek cytrynowy znaleźć można również w niektórych owocach. Substancja ta ma szerokie zastosowanie. Wykorzystywana jest w branży spożywczej, farmaceutycznej oraz kosmetycznej. Często stosowany jest również w wielu gospodarstwach domowych.

Pozyskiwanie kwasu cytrynowego

Kwas cytrynowy pozyskuje się poprzez fermentację cytrynową. Kultury pleśni Aspergillus Niger rozkładają cukry. Kwas może być pozyskiwany także w sposób syntetyczny. Uzyskiwaniem kwasu cytrynowego zajmują się wyspecjalizowane w tym zakresie przedsiębiorstwa. Przykładem może być firma https://www.centro-chem.pl/pl.

Kwas cytrynowy uznawany jest za bezpieczny dla zdrowia . Nie ma działania rakotwórczego. Zagrożeniem związanym z jego używaniem jest ryzyko uszkodzenia oczu w przypadku bezpośredniego kontaktu.

Bezpieczeństwo

Warto podkreślić, że substancja ta jest całkowicie bezpieczna. Oczywiście pod warunkiem, że nie jest spożywana w nadmiernych ilościach. W takim przypadku może prowadzić do zaburzeń gospodarki wapniowej w organizmie. To co jednak charakteryzuje tę substancję to jej smak. Jest bardzo kwaśny, a tym samym niezbyt dobry. To sprawia, że możliwości spożycia zbyt dużej ilości kwasku cytrynowego jest znacząco utrudnione.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Biznes

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Jak wpływ pandemii COVID-19 zmienił branżę wypożyczania sprzętu budowlanego?

Pandemia COVID-19 znacząco wpłynęła na wiele sektorów gospodarki, w tym na branżę wypożycz…