Dwie strony leku
Dużą popularność leczniczą zyskały statyny (leki obniżające wysoki poziom cholesterolu). Z badań wynika jednak, że statyny mogą zrobić tyle samo dobrego, ile złego. Stanowią bowiem zagrożenie dla wątroby, nerek, a także dla ośrodków pamięci w mózgu. Zbyt wysokie dawki statyn przyczyniają się do rozwoju cukrzycy.
Jednym z groźnych skutków ubocznych zażywania statyn jest hamowanie wytwarzania przez organizm koenzymu Q-10, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek mięśniowych serca. A zatem, jeżeli już koniecznie musimy przyjmować statyny, to koniecznie uzupełnijmy leczenie suplementacją za pomocą koenzymu Q-10.
Niezbędny dodatek
Coraz więcej badań naukowcy poświęcają kurkumie. Jest to o tyle sensowne, że kurkuma zakłóca rozmnażanie się komórek nowotworowych. Aby jednak osiągnąć taki rezultat, należy łączyć kurkumę z tłuszczem, a także z pieprzem, bo dopiero dzięki takim dodatkom organizm . jest w stanie maksymalnie zareagować na działanie czynnika podstawowego, czyli samej kurkumy.
Restrykcyjna dieta lecznicza
W czasopiśmie naukowym „Diabetologia” wydawanym przez Europejskie Stowarzyszenie Diabetologów opublikowano wyniki naukowców z Uniwersytetu w Newcastle (Wielka Brytania) dotyczące sposobu leczenia pacjentów z nadwagą, chorych na cukrzycę.
Zorganizowano tam prosty eksperyment polegający na tym, że pacjenci przestrzegali restrykcyjnej diety (600 kalorii) przez 8 tygodni.
Jak się okazało, glikemia (stężenie glukozy we krwi) pacjentów na czczo i po posiłku stopniowo wracała do normy ponieważ trzustka, która w większości przypadków przestała funkcjonować, podjęła swoją podstawową funkcję polegającą na produkcji insuliny.
Po 8 tygodniach objawy cukrzycy ustąpiły u wszystkich pacjentów i to bez stosowania jakichkolwiek leków chemicznych. Po prostu sama dieta doprowadziła do takiego rezultatu.
Gdy w trzy miesiące później pacjenci spożyli „zakazane” dla cukrzyków pokarmy, organizmy większości z nich (64%) nie zareagowały nawrotem choroby.
Do zapamiętania nie tylko przez cukrzyków: Cynamon i goździki spowalniają przyswajanie węglowodanów przez śluzówki. Jeśli spożyjemy te dwa produkty z deserem, ograniczymy poziom glikemii po posiłku!
I jeszcze jedno: Kwas alfaliponowy chroni cukrzyków przed zaburzeniami neurologicznymi i kardiologicznymi!
Odtrutka na metale ciężkie
W zanieczyszczonym środowisku naturalnym jesteśmy nieustannie zatruwani metalami ciężkimi. Badacze odkryli jednak, że regularne spożywanie kapusty, rzeżuchy, rzepaku (olej) i rzodkiewki przyczynia się do eliminacji tych metali z organizmu.
Natomiast zagrożenie nowotworami (co może wynikać z zatruwania metalami) obniża witamina D, o ile tylko w organizmie znajduje się przynajmniej 40 mg tej witaminy na 1 litr krwi. Aby zachować taką ilość, trzeba spożywać witaminę D regularnie, a w okresie letnim korzystać ze słońca przy każdej okazji (chroniąc się jednocześnie beta-karotenem).