Danie jednogarnkowe z dynią i morelami
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki na 4 porcje: 500 g mostka wołowego 3 tyzki oleju słonecznikowego ’ łyżka przecieru pomidorowego ’ i 1/21 bulionu wołowego, dynia hokkaido (ok. 1 i 1/2 kg) 100 g suszonych moreli ” 2 pęczka szczypiorku 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki wielkości kęsa. W bryt-fance rozgrzać olej słonecznikowy, wrzucić mięso i mieszając, podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i całość zasmażyć. Następnie wlać bulion wołowy, zagotować i dusić ok. 2 godzin. Dynię hokkaido dokładnie oczyścić, usuwając nasiona oraz włókna i pokroić na kawałki (nie trzeba obierać). Morele przepołowić. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Ok. 20 minut przed końcem gotowania do potrawki dołożyć dynię. Gotować ok. 10 minut, po czym dodać 2/3 szczypiorku i suszone morele. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody, wlać do sosu i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Danie podawać posypane resztą szczypiorku. Można serwować z pieczywem.
Gorąca czekolada z Whisky
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki na 4 porcje (po ok. 300 ml):
- 1 litr mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 200 g gorzkiej czekolady 200 g kremówki 4 łyżki whisky karmelowej kakao do posypania
50 ml mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Pozostałe mleko podgrzać. Czekoladę posiekać, wrzucić do ciepłego mleka i, mieszając, rozpuścić. Kiedy czekolada się rozpuści, dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i zagotować. Natychmiast zdjąć garnek z ognia i krem przelać do szklaneczek. Kremówkę ubić i rozłożyć na czekoladzie. Całość skropić whisky i posypać kakao.